Champagneglas: Fluteglas vs. Coupeglas

Nytårsaften er for mange mennesker bundet sammen af en lang række traditioner, som knytter sig til aftenen. Og hvis du selv er stor tilhænger af denne festlige begivenhed, så ved du uden tvivl, hvad vi snakker om.

En af de tro følgesvende til næsten hver en nytårsfest landet over er champagnen. Både til dronningens nytårstale såvel som til når nytåret bliver skudt ind kl. 00.00, er det kutymen at drikke champagne.

Men hvilket champagneglas bør du vælge til serveringen, hvis du ønsker at få det optimale ud af champagnen? I dette indlæg vil vi holde de to mest kendte champagneglastyper op imod hinanden, så du kan få et bedre overblik over den effekt, som glassene rent faktisk har på det samlede champagneindtryk.

Bevar de sprudlende bobler

Champagne og mousserende vine har de meget karakteristiske bobler, som skaber en meget sprudlende effekt, når du drikker det. Og boblerne – eller moussen – som de kaldes, når champagnen er blevet skænket i glasset, vil vi gerne bevare så længe som muligt. De er nemlig med til at gøre champagnen levende, så hvis de hurtigt forsvinder, vil champagnen hurtigt føles en anelse tam.

Hvis du vælger at bruge coupeglassene, så skal du være opmærksom på, at selve glasskålen er meget lav og meget bred. Der er altså en stor overflade, der kommer i kontakt med ilt, samtidig med at boblerne har frit svæv væk fra glasset. Ganske hurtigt risikerer du at stå tilbage med et glas champagne, hvor der næsten ikke er nogle bobler tilbage, og hvor udtrykket bliver sådan lidt halvdovent.

Fluteglasset er derimod bedre til at bevare energien i champagnen, da glassets form er bedre skabt til at koncentrerer de forskellige elementer og holde dem inde i glasset.

Hvad så med aromaerne?

Når det drejer sig om de aromatiske elementer, som i høj grad også er en stor del af den samlede champagneoplevelse, så er der igen stor forskel på coupeglasset og fluteglasset. Det brede coupeglas har svært ved at indkapsle aromaerne, som nemt passerer forbi næsen. Dermed er det primært alkohol og gær, som bliver fanget.

Champagnen smager stadig ganske fint, men i takt med at en stor del af smagsindtrykket hænger sammen med duftaromaerne, vil du altså ikke få fuldt udbytte, hvis champagnen skænkes i et coupeglas. En stor del af smagen kommer også fra moussen, som vi også ved har en hurtigere reduktionstid i coupeglasset.

Det efterlader os tilbage med det smalle fluteglas, som på en helt anden måde indkapsler og koncentrerer duft- samt smagsnuancerne i glasset. Og fluteglasset er sådan set også blevet udviklet til det formål at bevare boblerne i glasset.

Så den store konklusion er klart, at fluteglasset på mange måder vil give dig en bedre oplevelse, når du serverer champagne heri.

Til gengæld har coupeglasset nogle flere anvendelsesmuligheder, da det med sin meget karakteristiske facon indbyder til servering af forskellige cocktails. Så vi vil bestemt ikke afskrive coupeglassets mange kvaliteter i andre sammenhænge, men specifikt når det handler om champagne, så er det fluteglasset der løber af med sejren.

Har du styr på de festlige indslag?

Den gode champagne og de flotte champagneglas er naturligvis en måde, hvorpå du sikrer den gode nytårsstemning. Men for at gøre aftenen endnu bedre, kan du passende arrangere nogle festlige indslag, som bringer gæsterne tættere sammen, og som kan få stemningen til at blive helt i top.

Vi håber, at du er lige så klar til den næste nytårsaften, som vi er, og at du allerede nu begynder at kigge dig omkring efter nogle flotte flute champagneglas.

Related Articles

Back to top button
Close